Zarejestruj się a będziesz otrzymywać ciekawe informacje z Indii, Nepalu, Bhutanu, Chin i tybetu

A A A

Jaka wiza do Indii ?

Planujesz wyjazd do Indii w 2016 roku?

Zgłoś się do nas pomożemy Ci wypełnić wniosek, założyć niezbędne rezerwacje lotnicze oraz hotelowe, a także ubezpieczymy Twoją podróż!

Wybierz wizę najlepiej pasującą do Twoich potrzeb:

Wiza turystyczna - jeśli jedziesz pozwiedzać lub na targi branżowe.

Wiza biznesowa - jeśli jedziesz spotkać się z kontrahentami czy też wystawiać się na targach.

Do wyboru masz wizę upoważniającą do 1-, 2-krotnego i wielokrotnego przekraczania granicy Indii. To dla osób które planują połączyć zwiedzanie Indii z np wycieczką lub trekkingiem w Nepalu.


Aplikacja wizowa dostępna jest w poniższym linku. Wniosek można uzupełnić wyłącznie online (nie posiadamy wniosków papierowych do uzupełnienia ręcznie). Na samym końcu wygeneruje się Państwu plik PDF, który należy wydrukować.


Ważne!!!!Podczas uzupełniania wniosku system prosi o załadowanie zdjęcia. Opcję tą można pominąć i przejść do kolejnego etapu;


Potrzebne dokumenty:

Skan paszportu ważnego co najmniej 180 dni po dacie zakończenia podróży.

Skan zdjęcia paszportowego (aktualnego) - wytyczne co do zdjęcia jak poniżej

Jaka wiza do Indii ?

Planujesz wyjazd do Indii w 2016 roku?

Zgłoś się do nas pomożemy Ci wypełnić wniosek, założyć niezbędne rezerwacje lotnicze oraz hotelowe, a także ubezpieczymy Twoją podróż!

Wybierz wizę najlepiej pasującą do Twoich potrzeb:

Wiza turystyczna - jeśli jedziesz pozwiedzać lub na targi branżowe.

Wiza biznesowa - jeśli jedziesz spotkać się z kontrahentami czy też wystawiać się na targach.

Do wyboru masz wizę upoważniającą do 1-, 2-krotnego i wielokrotnego przekraczania granicy Indii. To dla osób które planują połączyć zwiedzanie Indii z np wycieczką lub trekkingiem w Nepalu.


Aplikacja wizowa dostępna jest w poniższym linku. Wniosek można uzupełnić wyłącznie online (nie posiadamy wniosków papierowych do uzupełnienia ręcznie). Na samym końcu wygeneruje się Państwu plik PDF, który należy wydrukować.


Ważne!!!!Podczas uzupełniania wniosku system prosi o załadowanie zdjęcia. Opcję tą można pominąć i przejść do kolejnego etapu;


Potrzebne dokumenty:

Skan paszportu ważnego co najmniej 180 dni po dacie zakończenia podróży.

Skan zdjęcia paszportowego (aktualnego) - wytyczne co do zdjęcia jak poniżej

Wniosek Wizowy

Wniosek Wizowy

Przygotowanie wniosku
Aplikacja wizowa dostępna tutaj.

Proszę wybrać "Regular Visa Application"

Wniosek można uzupełnić wyłącznie online. Niestety nie ma wniosków papierowych do uzupełnienia ręcznie, ponieważ nie są akceptowane w Ambasadzie Indii. Po wypełnieniu wniosku, na samym końcu wygeneruje się Państwu plik PDF, który należy wydrukować.

Dodatkowe Informacje

Dodatkowe informacje

Ambasada Indii ma prawo odmowy wydania wizy, zmiany wnioskowanej krotności, zmiany terminu ważności wizy bez podania przyczyny.

Czas wyrabiania wiz podano w dniach roboczych konsulatu. Czas wyrabiania wiz liczony jest od następnego dnia po otrzymaniu przez pracownika Ambasady wszystkich niezbędnych dokumentów do otrzymania wizy.

E-wizę do Indii (eTV) - możesz się o nią ubiegać jeżeli podróżujesz samolotem na następujące lotniska: EAHMEDABAD, VARANASI, BENGALURU, CHENNAI, TRIVANDRUM, COCHIN, DELHI, GAYA, GOA, HYDERABAD, JAIPUR, KOLKATA, LUCKNOW, MUMBAI, TIRUCHIRAPALLI

Ważne

Korzystając z pośrednictwa wizowego nie musisz stawiać się osobiście w Ambasadzie Indii, w celu pobrania odcisków palców.

E-wizę do Indii można wyrobić tylko 2 razy w roku, jeżeli Twoje wyjazdy do Indii są częstsze musisz aplikować o inny rodzaj wizy np. wielokrotną biznesową

Wnioskodawcy ponoszą całkowitą odpowiedzialność za składane wnioski. Wszelkie nieprawdziwe udokumentowanie lub nieprawidłowa interpretacja faktów i informacji wynikających ze złożonych wniosków będzie miała bezpośredni wpływ na decyzję dotyczącą wydania wizy przez Ambasadę Indii w Warszawie. Osoba przyjmująca wniosek nie jest odpowiedzialna za błędy które zostały zrobione oraz za ewentualne odrzucenie wniosku przez Ambasadę.

Cena wizy

Cena wizy turystycznej:
Pośrednictwo: 99,90 PLN
Opłata konsularna:50 USD
Razem: 298,90 PLN

Cena wizy biznesowej:
Pośrednictwo:139 PLN
Opłata konsularna: 741.5 PLN
Razem: 880,50 PLN

Cena  turystyczna wielokrotna:
Pośrednictwo: 139 PLN
Opłata konsularna: 258.5 PLN
Razem: 397.5 PLN

Instrukcja Wypełniania

Instrukcja Wypełniania Wniosku Wizowego do Indii



1. Wybrać Rodzaj Wizy – informacja tutaj
2. Informacje o opłatach wizowych, dostępne tutaj Opłaty wizowe;
3. Na wniosku powinno zostać przyklejone zdjęcie (twarz na wprost) o wymiarach 3,5 x 4,5 cm  - informacje dostępne tutaj
4.  Ważne !!! Podczas uzupełniania wniosku system prosi o załadowanie zdjęcia. Opcję tą można pominąć i przejść do kolejnego etapu;
5. Każdy wniosek traktowany jest indywidualnie i powinien zawierać komplet dokumentów. Jedna kopia rezerwacji/biletu do każdego wniosku.
6. Jeśli osoby ubiegające się o wizę indyjską posiadają drugi paszport innej narodowości, prosimy o dołączenie do wniosku ksero pierwszej strony;
7. Dzieci poniżej 18 roku życia do wniosku muszą mieć dołączoną kopię paszportu rodziców wraz z oświadczeniem, że rodzice biorą pełną odpowiedzialność za swoje dziecko podczas pobytu w Indiach. Pismo to prosimy sporządzić w języku angielskim;
8. Pragniemy zwrócić uwagę na pole "period of visa". Prosimy pamiętać, że wiza ważna jest od momentu wystawienia, nie od daty wjazdu do Indii. Jeśli składają Państwo dokumenty z wyprzedzeniem, sugerujemy wybrać opcję 3-6 miesięcznej długości wizy;
9. Prosimy, aby przed zakończeniem wypełniania wniosku, przejrzeli Państwo wszystkie pola i sprawdzili wszelkie niezgodności i błędy, gdyż wiąże się to z prawidłowymi danymi na Państwa wizie. Szczególną uwagę prosimy zwrócić na: imiona, nazwisko, numer paszportu oraz datę wylotu do Indii. Na wniosku powinny znaleźć się wszystkie posiadane przez wnioskodawcę imiona (tak jak w paszporcie), a w przypadku posiadania dwuczłonowego nazwiska – oddzielić je spacją;
10. Prosimy pamiętać, aby po wydrukowaniu wniosku podpisać się na pierwszej stronie pod przyklejonym zdjęciem oraz na ostatniej stronie

Pytania

Najczęściej zadawane pytania: Wiza do Indii



1. Czy muszę osobiście składać dokumenty starając się o wizę do Indii w Ambasadzie, aby pobrali moje odciski palców?
Nie, korzystając z pośrednictwa Biura podróży GlobNet  nie będziesz musiał osobiście przyjeżdżać do Konsulatu Indii. Przez nas będziesz mógł wszystko załatwić bez wychodzenia z domu i bez pobierania danych biometrycznych. A w przypadku wizy turystycznej jednokrotnej, całą procedurę można załatwić online.


2. Obok wizy do Indii, widzę napis e-wiza. Co to znaczy?
Znaczy to, że wizę do Indii można uzyskać “on arrival”, czyli po przylocie do Indii. Aplikując w ten sposób otrzymasz promesę wizową, na podstawie której następnie otrzymasz właściwą wizę po przylocie do Indii na lotnisko:
AHMEDABAD, VARANASI, BENGALUR, CHENNAI (Madras), TRIVANDRUM, COCHIN, DELHI, GAYA, GOA, HYDERABAD, JAIPUR, KOLKATA, LUCKNOW, MUMBAI (Bombaj), TIRUCHIRAPALLI.


3. Czym różni się e-wiza turystyczna do Indii od wizy turystycznej?
E-wiza turystyczna do Indii jest wydawana na zasadzie “on arrival”, tzn. że najpierw otrzymasz promesę wizową, na podstawie której otrzymasz wizę właściwą po wylądowaniu na jednym z lotnisk w Indiach. Tradycyjna wiza turystyczna jest natomiast wklejana do paszportu jeszcze przed wyjazdem do Indii w Ambasadzie Indii w Polsce.


4. Jakie dokumenty powinienem dostarczyć ubiegając się o e-wizę i jaki jest czas jej wyrabiania?
Ubiegając się o e-wizę do Indii nie musisz nam dostarczać żadnych dokumentów, wystarczy, że prześlesz skan paszportu (strona z danymi) oraz kolorowy skan aktualnego zdjęcia paszportowego (twarz koniecznie na wprost!). Na wizę trzeba czekać zwykle 4 dni robocze.


5. Jakie dokumenty powinienem złożyć ubiegając się o wielokrotną wizę turystyczną do Indii?
Wypełnij wniosek online, dołącz paszport ważny co najmniej pół roku po dacie zakończenia podróży, kolorowe zdjęcie paszportowe oraz kopię rezerwacji lotniczej.


6. Jakie dokumenty powinienem złożyć ubiegając się o jednokrotną i wielokrotną wizę biznesową do Indii?
Ubiegając się o wizę biznesową, zarówno jedno- jak i wielokrotną, powinieneś nam dostarczyć: paszport ważny przez co najmniej 180 dni (pamiętaj, aby mieć w nim 2 wolne strony obok siebie); wypełniony wniosek wizowy; aktualne zdjęcie paszportowe; jeśli posiadasz - rezerwację lotniczą; pismo delegujące z firmy/instytucji, w której pracujesz oraz zaproszenie od firmy/instytucji w Indiach, oba pisma powinny być w języku angielskim i adresowane na Ambasadę Indii w Warszawie.


7. Jakie zdjęcie mam przykleić na wniosek wizowy do Indii? Czy konieczne jest takie o wymiarach 2x2 cale? Mam tylko zwykłe zdjęcie paszportowe.
Wystarczy standardowe zdjęcie paszportowe. Ale musi ukazywać cię w pozycji na wprost na jasnym tle.


8. Od kiedy jest ważna wiza do Indii?
Wiza jest ważna od dnia jej wystawienia przez Ambasadę, a nie od od momentu wjazdu do Indii. W zależności od rodzaju i krotności wizy, może być ważna od 30 dni do nawet 2 lat.


9. Kiedy najlepiej aplikować o wizę?
Najlepiej rozpocząć procedurę ubiegania się o wizę na miesiąc przed planowanym wyjazdem. Chyba, że starasz się o turystyczną e-wizę, którą możesz uzyskać już w 4 dni robocze.


10. Czy jest jakiś sposób, aby przedłużyć ważność wizy?
Nie ma takiej możliwości. Trzeba starać się o wydanie kolejnej wizy.


11. Ile czasu musi wynosić przerwa pomiędzy kolejnymi wyjazdami do Indii?
Aktualnie nie obowiązują żadne ograniczenia związane z obowiązkowymi przerwami pomiędzy kolejnymi wyjazdami do Indii.


12. Na jaki okres czasu wydawana jest wiza biznesowa do Indii?
Wiza biznesowa wydawana jest na okres widniejący w zaproszeniu od firmy indyjskiej. Jednakże to ostatecznie konsul decyduje o długości pobytu i to on decyduje na jak długo wiza biznesowa zostanie przyznana.


13. Czy wniosek wizowy do Indii można wypełnić ręcznie?
Niestety nie. Wszystkie aplikacje wypełniane są on-line.


14. Czy osoba niepełnoletnia, która jedzie z rodzicami do Indii, musi wypełniać dodatkowe dokumenty, aby otrzymać wizę?
Tak. Proszę dołączyć dodatkowo kopie paszportów rodziców wraz z deklaracją w języku angielskim, iż rodzice biorą odpowiedzialność za dziecko, które będzie z nimi uczestniczyło w podróży.


15. Czy istnieje szansa na uzyskanie wizy do Indii, na którymś z lotnisk w Indiach, albo na innym przejściu granicznym?
Jest to możliwe tylko w przypadku ubiegania się o turystyczną e-wizę, gdzie na podstawie uzyskanej promesy, wizę możesz odebrać po przylocie na jedno z wymienionych lotnisk: Ahmedabad, Varanasi, Bengaluru, Chennai, Trivandrum, Cochin, Delhi, Gaya, Goa, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mumbai oraz na Tiruchirapalli.

Zdjęcie



Zdjęcia do wniosku wizowego – wytyczne


Zdjęcia te określane są jako "biometryczne", czyli mające pozwolić na identyfikację osoby po stałych cechach biometrycznych twarzy.

Cechy zdjęcia:

wymiary: 35×45 mm
tło: jednolite, jasne
forma: na wprost, otwarte oczy, twarz nieprzysłonięta włosami, naturalny wyraz twarzy i zamknięte usta
w kolorze, dobra ostrość, pokazujące wyraźnie oczy i twarz z obu stron od wierzchołka
głowy do górnej części barków, tak, aby twarz zajmowała 70-80% fotografii
bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami
wykonane w ciągu ostatnich 6 miesięcy

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Wiza do Indii 0 out of 5 based on 0 ratings.