Offcanvas Info

Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Zarejestruj się a będziesz otrzymywać ciekawe informacje z Indii, Nepalu, Bhutanu, Chin i tybetu

Bhutan

bhutan

A A A

Co jeść w Bhutanie ?

       
Dania kuchni Bhutanu są bardzo odmienne od tych, jakimi się delektujemy, na co dzień.

Skosztować czerwonego ryżu, próbować pogryźć płat suchego mięsa, czy ssać godzinami kawałek starego sera na pewno wzbogaci nasze doświadczenia kulinarne.

Nie wspomnę tutaj o czerwonej papryczce chilli, która nie jest tutaj traktowana, jako przyprawa a podaje się ją, jako danie główne.

Nas Polaków niewiele może zaskoczyć w kuchni, ale gotowane kopyta świńskie chyba tak.

W menu hotelowym nie spotkamy takich potraw, bo kuchnia jest dostosowana do smaków zagranicznych gości. Serwowane są dania indyjskie, chińskie i europejskie. Dania kuchni europejskiej są podawane może w dość niekonwencjonalny sposób, ale elementy zaskoczenia są mile widziane.

Kuchnia Bhutanu opiera się głównie na kilku składnikach: chili, suszone mięso, tłuszcz zwierzęcy, ryż, roztopiony ser i zielsko. Nie pisze warzywa, bo Bhutańczycy zajadają się: liśćmi paproci, orchideami, bambusami, paczkami kwiatów i suszonymi algami rzecznymi.

Do niedawna kuchnia Bhutanu opierała się na gryce, czyli kaszy gryczanej bądź plackach z maki gryczanej, ale obecnie jada się głównie ryż. Ryżu nigdy nie miesza się z daniem głównym, ale jada naprzemiennie i to prawą ręka. Chyba, że są to pulpeciki ryżowe, wówczas można zanurzać je w sosie lub roztopionym serze.

Ryż smażony i miażdżony możemy również dostać na śniadanie.

Trzeba również uważać zamawiając herbatę, bo może ona okazać się słona i gęsta, czyli czerwona herbata zmieszana z masłem i solą.

Najpopularniejszym trunkiem alkoholowym jest ara, a najpopularniejsza używka to domy, czyli inaczej indyjski betel. Ofiarując komuś domę okazujemy mu przyjaźń, dlatego czujcie się zaszczyceni jak ktoś was tym poczęstuje.

Doma to pakiecik składający się orzecha areki, masy wapniowej, dziwnych ziół i tytoniu, a wszystko to zawinięte jest w listek. Taki pakiecik trzymamy w ustach przez długie godziny, od czasu do czasu ssąc go, o ile oczywiście ktoś wytrzyma, bo jest to okropnie gorzkie.

Palenie tytoniu jest w Bhutanie zabronione. Nie można przewozić papierosów przez granicę, ani palić w miejscach publicznych, w hotelach i na ulicy.

Co jeść w Bhutanie ? 0 out of 5 based on 0 ratings.